Под карантина вече ще се поставя с имейл или SMS

Предписанието ще се смята за връчено, само ако заразеният върне обратно съобщение

OFFNews 03 декември 2020 в 12:23 2134 0

Снимка Георги А. Ангелов/OFFNews

Здравните власти ще могат да поставят под карантина заразените с коронавирус и чрез получаване на имейл или SMS. Това решиха окончателно депутатите в парламента, които приеха на второ четене промени в Закона за здравето без дебати, предаде БТА.

Предписанието за карантиниране ще се смята за връчено, само ако заразеният върне обратно съобщение.

Друг начин, който ще се практикува, е устно по телефона.

5000 лева глоба заплашва всеки, който наруши принудителната изолация. Ако заразен откаже да се карантинира, ще се намесва полиция, решиха още народните представители.

Между 50 000 и 100 000 лева пък ще е санкцията за този, който извърши износ на дефицитни за страната лекарства по време на извънредна епидемична обстановка. Прокуратурата вече започна разследване след сигнали за липсващи медикаменти, които фирми са продавали зад граница.

Бяха направени и промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се създаде правна възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването със заповед да забрани за определен срок от време износ на лекарствени продукти от територията на страната. Целта е да се гарантират достатъчни количества лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението на България.

Междувременно се очаква здравният министър проф. Костадин Ангелов да даде в парламента повече подробности за ваксините, които държавата ще поръча и се очаква имунизацията на най-рисковите групи да започне след Нова година. Мнозинството за пореден път отхвърли искането на БСП по темата в пленарната зала да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. Този път левицата искаше да го пита за ваксините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови