Почина изтъкнатият педиатър-онколог проф. Драган Бобев

OFFNews 25 март 2020 в 14:44 9552 1

На 88-годишна възраст, след дълго боледуване, си отиде проф. Драган Бобев.

Проф. Бобев е един от най-изявените български педиатри, с изключителен принос в развитието на педиатрията и детската онкохематология в България, забележителен учен и университетски преподавател. Дълги години ръководи Катедрата по педиатрия и Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ ”Царица Йоанна” – ИСУЛ"

През 1997 година е ръководител на екипа осъществил първата в България трансплантация на костен мозък (хемопоетични стволови клетки). От 1996 г. до 2014 г. инициира и ръководи Програма за трансплантация на костен мозък в България.

Проф. Бобев въвежда световни стандарти в лечението на злокачествени заболявания при децата.

Завършил е медицина във ВМИ – София през 1958 г. От 1966 г. работи в Детската клиника на ИСУЛ, Детската клиника на ВМИ – София и Научния институт по педиатрия последователно като асистент, главен асистент, доцент и професор. Има признати специалности по детски болести, клинична хематология и онкология.

Член е на Международното общество по детска онкохематология (SIOP), на Европейското дружество по онкохематология, на Европейската асоциация по трансплантация на костен мозък (EBMT).

Има повече от 150 научни публикации, посветени на онкохематологичните заболявания в детската възраст и проблемите на общата педиатрия, включително в международни списания с висок импакт-фактор. Автор и редактор е на учебници и учебни помагала по педиатрия и детска онкохематология, рецензент на статии в медицински издания, на дисертационни трудове и в конкурси за академични длъжности и степени.

Повече от 25 г. е главен редактор на списание “Педиатрия”. Участва в множество съвместни разработки на Европейското дружество по костно-мозъчна трансплантация по проблемите на трансплантацията при злокачествените заболявания при деца, и в научни изследвания, свързани с различни аспекти на злокачествените заболявания в детската възраст.

От 1990 г. е национален консултант по педиатрия и детска онкохематология, а от 2006 г. - национален консултант по детска онкохематология и трансплантология. Председател на Научна комисия по медицински науки – терапевтични специалности към ВАК (1996 г. до 2008 г.)

Поклонението ще бъде на 27 март, петък, в храм „Света София“.

Поклон пред паметта му!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови