Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

По още един спешен екип в Слънчев бряг и в Златни пясъци

OFFNews Последна промяна на 19 август 2022 в 12:11 937 0

Асен Меджидиев

Снимка Министерство на здравеопазването

Поставил съм си за цел лично да посетя всички областни болници в страната, каза служебният здравен министър

В Златни пясъци и в Слънчев бряг ще има по един допълнителен спешен екип, съобщи служебният здравен министър  д-р Асен Меджидиев на брифинг в Бургас. В момента се оформя нужната документация, а идеята е екипите да функционират не само през настоящия туристически сезон, а и догодина, допълни той.

Екипът може да заработи до 10 дни.

„Поставил съм си за цел лично да посетя всички областни болници в страната, а на места и общинските, за да се запозная със състоянието на лечебните заведения, с готовността им за справяне с евентуална по-тежка COVID вълна, в т.ч. с осигуреността с интензивни легла за пациенти с доказана коронавирусна инфекция и с обезпечеността с медицински кадри. Успоредно с това инспектирам реализацията на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ – става въпрос за извършването на строително-ремонтните дейности в центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали и в спешните отделения в болниците.“, посочи министърът.  

Той съобщи, че в немалка част от населените места в страната ремонтните дейности, предвидени в проекта за спешната помощ, не са стартирали, въпреки сключените договори с фирми – изпълнители, на други места работата е стартирала, но поради повишаването цените на строителните материали фирмите отказват да продължат започнатото и настояват за предоговаряне на цените.

„Този проект е стартирал отдавна, но в момента е необходим допълнителен финансов ресурс за завършването му. Това, което ми прави впечатление, е, че работата по него е била неглижирана“, коментира министър Меджидиев. По думите му в рамките на настоящата година са необходими още около 6 млн. лв. за изпълнението на проекта, а през следващата година ще е нужен финансов ресурс в размер на около 40 млн. лв.

При посещенията си в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Стара Загора, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и УМБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен, както и в УМБАЛ Бургас здравният министър е използвал възможността да разговаря с пациенти относно мнението им за предоставените медицински услуги, за отношението на медицинския и немедицинския персонал, за навременността на оказаната помощ. Това стана ясно от думите на д-р Меджидиев. „Досега впечатленията ми от медицинска гледна точка са много добри, навсякъде колегите работят с изключителен професионализъм, а мениджмънтът е на необходимото ниво. При разговорите си с пациентите в тези болници не чух нито едно оплакване относно лечебно-диагностичния процес“, беше категоричен той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови