Пловдивски студенти по медицина разработват иновативно лекарство срещу болка

OFFNews 15 януари 2024 в 13:01 850 0

лаборатория

Снимка Pixabay

Проект "Beyond 2023-2024"

Екип от студенти и преподаватели на Медицински университет - Пловдив се класира за втората фаза по програма на фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ наречена Beyond 2023-2024. Целта е да се разработи дигитално иновативно решение в борбата с болката. В надпреварата участват над 30 екипа, като резултатите ще станат ясни пред април, съобщи БНР.

Работата по проекта на пловдивските учени продължава, те разработват иновативно лекарство срещу болката и депресията на стотици хиляди хора страдащи от невродегенеративни заболявания. Продуктът е базиран на ашваганда, канабисови терпени и жълта комунига. Интересното е, че това са вид лепенки, които са свързани с дигитално устройство.

Студентите продължават проучванията си над иновативното решение за мениджмънт на болката, благодарение на което лекарят получава навременна информация за симптомите на пациента, които му причиняват страдание, и оказва ефективна помощ.

Екипът на Beyond, който е част от тази фондация, подкрепя млади учени, предприемачи и хора с идеи да развиват своите концепции, като осигурява доказана методология, ментори, достъп до финансиране и 30 партньори в ЕС.

Пациентите, страдащи от множествена склероза, болест на Паркинсон, хронична болка и диабетна полиневропатия ще имат достъп до нов, модерен " нетрадиционен" продукт. Чрез алтернативното лечение ще се окаже персонализирана грижа на болните с помощта на Artificial intelligence (AL).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика