Пловдивски лекари замениха сложна операция с безкръвен метод

OFFNews 26 януари 2023 в 11:55 1093 0

операционна зала

Снимка УМБАЛ "Св. Георги"

УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив

С модерна и безкръвна процедура за имплантиране на стент графт на пациенти с аневризми оперират медиците от клиниките по Съдова хирургия и Инвазивна кардиология в УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив, съобщиха от лечебното заведение.

Ендоваскуларното аортно протезиране или процедурата EVAR се извършва в Пловдив и Южна България единствено в университетската болница, където екипите от специалисти вече превръщат иновативния метод в практика.

Лечебното заведение може да се похвали със своите успешни случаи, протекли без усложнения, някои от които изключително тежки, тъй като клиниките имат възможност за незабавна реакция при спешни състояния. Освен това възстановителният период е значително по-кратък и пациентът може да си тръгне още на следващия ден.

Подобна интервенция струва в порядъка от 15-20 хиляди лева, а за здравно осигурените пациенти на лечебното заведение, тя е напълно безплатна, тъй като се реимбурсира от Здравната каса.

За съжаление, тази патология започва да се среща все по-често и при млади хора. Аневризмите са състояния, които крият опасност от пълно разкъсване на аортата, а това е несъвместимо с живота. За много кратко време голямо количество кръв се събира в коремната кухина Когато това настъпи, обичайно няма време за реакция и най-важното е да се вземат навременни мерки, казва началникът на клиниката по инвазивна кардиология д-р Георги Горанов.

“Вариантите за лечение са два. Десетилетия наред екипите на клиниката по съдова хирургия са извършвали класическия метод, който е оперативен. Поставяли са протези и по този начин са лекувани тези състояния. Повечето случаи са спешни. Тези операции са тежки, трудоемки, с отваряне на корема, с продължителен възстановителен период и крият немалко рискове”, коментира страна началникът на клиниката по съдова хирургия доц. д-р Богомила Чешмеджиева.

При съмнения за аневризма, екипите на университетската болница съветват пациентите да се обърнат към специалистите и да се изследват, тъй като голяма част от болните са диагностицирани случайно. Част от симптомите са оплаквания в коремната област, гърба или сърцето.

Процедурата EVAR е особено подходяща за високорисковите за операция пациенти. Тази методика се е зародила, именно защото част от пациентите са на сериозна възраст или с тежки придружаващи заболявания, което увеличава техния оперативен риск.

С иновативния метод са ангажирани освен клиниките по съдова хирургия и инвазивна кардиология, също и медиците от клиниката по кардиохирургия, когато аневризмата обхваща част от гръдната аорта.

УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив е единствената болница в Пловдив и Южна България, която разполага с трите звена на едно място, които работят в екип съвместно и в синхрон в полза на пациентите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови