Пловдивски лекари отстраниха рядък тумор от носната кухина на мъж

OFFNews 09 януари 2023 в 13:08 1357 0

операция

Снимка УМБАЛ "Св. Георги"

Екипът, осъществил операцията

Изключително рядък тумор беше отстранен успешно от носната кухина на 46-годишен мъж в Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив.

Операцията е извършена от изпълнителния директор на болницата и ръководител на Катедрата по ушно-носногърлени болести на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентът е пристигнал в клиниката по УНГ болести с обилно кръвотечение, без придружаващи заболявания, които да го провокират. Веднага са му били направени пълни кръвни изследвания, които не са показали съществени отклонения.

При осъществената ендоскопия на носната кухина е бил установен тумор в лявата носна кухина, който се е намирал в близост до черепната основа и е бил силно кръвоснабден.

Туморът е бил отстранен напълно с ендоскопска интервенция, под пълна анестезия на пациента. След успешната операция, пациентът е имал кратък възстановителен период и само за 3 дни е изписан без оплаквания от клиниката.

Туморът с наименование “гломангиоперицитом” се среща особено рядко и представлява едва 0,5% от всички образувания в синоназалната област. Има злокачествен характер и е изключително устойчив на химиотерапия и лъчетерапия. Засяга по-често възрастни жени, което прави случая още по-рядък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!