Пловдивски хирурзи оперираха успешно стогодишна жена с тумор

OFFNews 15 юли 2019 в 13:41 2989 0

Снимка КОЦ Пловдив

Специалисти от Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив са отстранили тумор с големината на два юмрука от гърдата на стогодишна жена, съобщи БНР.

По думите на д-р Валентин Иванов, главен оператор и началник на Хирургичното отделение в КОЦ, интервенцията е била рискова заради възрастта и съпътстващите заболявания на пациентката.

Преди 3 години, когато образуванието било малко, жената е отказала да се оперира. Пациенката страда от диабет и други заболявания, но тъй като туморът нараснал драстично, се е наложила оперативна намеса.

Д-р Иванов отбелязва, че през последните месеци се наблюдава зачестяване на злокачествените тумори на гърдата при жени над 85-90-годишна възраст, които са прогресирали. Според специалиста, много от жените се страхуват от операция в късна възраст, което води до напредване на карцинома. Случва се туморът да стане толкова голям, че да обхване цялата гърда.

За 2 месеца в пловдивския център са оперирани 3 пациентки на възраст над 85 години. Предстои тежка интервенция на 90-годишна жена.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II