Пилот от спешната въздушна помощ се включи в спасителна операция в Банско (видео)

OFFNews 09 февруари 2024 в 14:38 4891 2

хеликоптер

Снимка Скрийншот

Медицински хеликоптер

Пилот от екипа на "България Хели Мед Сървиз", българският оператор, който осигурява спешната помощ по въздух, се включи в транспортирането на тежко пострадал състезател в Банско.

За това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков във Фейсбук.

Благодарение на екипа на България Хели Мед Сървиз, бе осигурена логистиката на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва световната купа в Банско, за да извърши спешен полет с тежко пострадал ски състезател от Банско до София и хеликоптерът да кацне на болница Св. Екатерина! Полетът от Банско до София е направен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков. Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си от тук нататък, гледайки видеото от мисията, написа Гвоздейков.

Пациентът бе посрещнат от съвместен спешен екип на “Св. Екатерина” и "Пирогов". Той бе транспортиран за по-малко от минута от хеликоптера на покрива на лечебното заведение до чакащата го линейка. Тази спешност бе жизнено важна, тъй като пострадалият е с множество травми, застрашаващи живота му. Състезателят е към Пирогов, съобщиха от болница "Св. Екатерина". По-късно бе уточнено, че пострадалият е 24-годишният канадски скиор Лиъм Уолъс

Министърът бе критикуван, че пристигналият хеликоптер не може да изпълнява спасителни мисии в планински условия, тъй като няма възможност за използване на лебедка. Гвоздейков обаче увери, че с такова оборудване ще могат да летят други три хеликоптера, които страната ни ще получи по договора с италианската компания "Леонардо". Общо осем летателни машини ще бъдат доставени за нуждите на спешната медицинска помощ по въздух.

.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

2

deyan_h

09.02 2024 в 23:13

Аха. Да.
Оказа съдействие, щото летя да гледа.
Нека гледа, нека се учи ...

135

1

Far Rider

09.02 2024 в 17:20

Някой да обясни на елементарните мозъчета, че между спасителен хеликоптер и хеликоптер-линейка има голяма разлика! Затова едните са с лебедка, а другите са без.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки