Пик на коронавируса около Йордановден, затварянето е закъсняло

OFFNews 09 декември 2020 в 09:02 12996 0

Поредният пик на коронавируса ще е около Йордановден и някъде след 21 януари. Затварянето е трябвало да стане през ноември. Сега всички отново ще пазаруват в последния момент и моловете "ще се пръскат по шевовете". Това прогнозира по bTV доц. Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника на белодробна болница "Света София".

Според нея има и грешки в създаването на триажните центрове, които е трябвало да бъдат налични още в началото на пандемията у нас. Това е правило при инфекциозните заболявания, ние знаехме, че COVID-19 е такова, обясни специалистът.

Доц. Велизарова обърна внимание на факта, че пациентите трябва да знаят фазите на заболяването, а пневмониите и усложненията обикновено се случват във втората. Тя поясни, че инфекцията засяга най-малките кръвоносни съдове, които са в най-голямо количество в белия дроб, бъбреците и сърцето. Затова и тези органи са най-уязвими, добави специалистът. 

Това е дългопротичащо заболяване в сравнение с другите вирусни. Може да има 9 дни изявена клиника, добави доц. Велизарова. Според нея е много важно навреме да се предприеме адекватно лечение и тогава няма да се стига до тежки усложнения.

Характерните симптоми са загуба на вкус и обоняние, температурата винаги присъства, поне от това, което наблюдаваме, добави доц. Велизарова.

Тя коментира и статистиката за коронавируса.

93 хиляди активни случая, 6 хиляди са в болница. От влезлите в болници не повече от 7% са в интензивно отделение, над 90% се лекуват вкъщи. Хората не бива да се страхуват, а да са информирани, обясни доц. Велизарова.

Според нея мненията за ваксината са разнопосочни, тъй като все още няма достатъчно информация. Третата фаза за изследването на "Пфайзер" ще излезе утре, съобщи специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови