Пфайзер отчетоха почти 90% ефикасност срещу тежко протичане на лекарство срещу COVID-19

Хапчето действа и срещу Омикрон

OFFNews 15 декември 2021 в 09:37 6749 1

Снимка Pixabay

Лекарството срещу COVID-19 на компанията "Пфайзер" е почти 90% ефикасно за предотвратяване на хоспитализация или смърт при високорискови пациенти, сочат последни изследвания, цитирани от световните информационни агенции.

Резултатите бяха обявени от производителя. От "Пфайзер" казаха също, че лабораторни изследвания дават основание да се смята, че хапчето действа и срещу бързо разпространяващия се вариант Омикрон на новия коронавирус.

Американската компания обяви миналия месец, че лекарството е около 89% ефективно за предпазване от настаняване в болница или смърт, когато е сравнено с плацебо при почти 1200 доброволци. В новите изследвания, чиито резултати бяха представени във вторник, са участвали още 1000 души. Нито един от доброволците, лекувани с препарата на "Пфайзер" не е починал, а в групата на получилите плацебо смъртните случаи са били дванадесет.

Медикаментът на компанията се приема в комбинация с антивирусния препарат ритонавир на всеки 12 часа в продължение на пет дни, като се започва малко след появата на симптоми на COVID-19. Ако получи разрешение за употреба, лекарството ще се продава като "Паксловид".

"Пфайзер" представи и първоначални данни от второ клинично изпитване, които показват, че лечението на COVID-19 намалява хоспитализациите с около 70% при почти 600 възрастни със стандартен риск.

"Това е зашеметяващ резултат", заяви главният научен директор на компанията Микаел Долстен. Той обясни, че очаква скоро разрешение от Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата в САЩ за употреба на медикамента при високорискови пациенти.

В момента в страната няма одобрено перорално антивирусно лечение на новия коронавирус. Компанията "Мерк" поиска разрешително за експерименталното си лекарство срещу COVID-19 молнупиравир. Според проучванията то намалява с 30% риска от настаняване в болница или смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

15.12 2021 в 11:33

Заглавието май има нужда от редакция:

"Пфайзер отчетоха почти 90% ефикасност срещу тежко протичане на лекарство срещу COVID-19" (протичане на лекарството ли)
 
X

Да помогнем на украинските деца!