Пфайзер намалява временно доставките на ваксини за Европа

OFFNews 15 януари 2021 в 16:20 1129 0

Американската фармацевтична компания Пфайзер временно ще намали доставките на ваксината си срещу коронавирус за Европа, докато увеличи производствения капацитет. Това съобщи Норвежкият институт за обществено здраве, предаде "Ройтерс".

"Получихме това съобщение днес малко преди 10,00 часа. Очаквахме да получим 43 875 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех през третата седмица (следващата седмица). Сега вероятно ще получим 36 075 дози", се казва в съобщение на института.

Намаляването на доставките е заради ограниченото производство на фармацевтичния гигант. Целта на компанията е да увеличили производството до 2 милиарда дози на година от 1,3 милиарда дози в момента, пояснява институтът.

Допълва се, че това временно намаляване ще засегне всички европейски страни. Не е ясно колко време ще отнеме преди компанията да увеличи производствените мощности докрай.

От Пфайзер обявиха, че правят промени в процеса, които изискват допълнителни разрешения от регулаторите.

Въпреки че този временен спад ще засегне доставките в края на януари до началото на февруари, ще бъде осигурено значително увеличение на достъпните дози за пациентите в края на февруари и март, се казва в съобщение на компанията.

Норвегия получава достъп до ваксините, поръчани от ЕС, благодарение на Швеция, която купува повече от необходимото и ги продава на съседката си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!