Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Пфайзер'' и ''Бионтех'' кандидатстват за одобрение на ваксината им в ЕС

Европейската агенция по лекарствата решава на 29 декември

OFFNews 01 декември 2020 в 13:52 2102 0

Снимка архив

Фармацевтичните компании "Пфайзер" и "Бионтех" кандидатстваха за одобрение от Европейската агенция по лекарствата за ваксината им срещу коронавирус, предава ДПА.

Двете компании са поискали спешно решение от Европейската агенция по лекарствата. Ако ваксината бъде одобрена, първите ваксинации в ЕС могат да започнат до края на годината, пише Ройтерс.

От Агенцията съобщиха, че на 29 декември ще се проведе среща, по време на която ще бъдат обсъдени безопасността и ефикасността на ваксината. От Агенцията обявиха още, че на 12 януари ще се проведе среща за ваксината на "Модерна", както и че още тогава тя може да бъде одобрена за употреба, пише Асошиайтед прес.

На 18 ноември от "Пфайзер" съобщиха, че ваксината им 95% ефективна, както и че няма сериозни странични ефекти. Малко след това от компанията подадоха заявление за одобрение към Американската агенция по храните и лекарствата. Големият им конкурент - "Модерна", вчера съобщи, че след третия и последен етап на клинични тестове, ваксината им достига ефективност от 94,1%, както и че кандидатстват за одобрение както в САЩ, така и в ЕС.

Припомняме, че към момента ЕК има сключени споразумения с шест фармацевтични компании за общо над 800 млн. дози ваксини - почти два пъти повече от населението на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!