Петър Москов: Не можем да издържим втори локдаун - нито икономически, нито психически

Доболничната помощ да се включи по-активно, не може всеки с кашлица и температура да влиза в болница, заяви бившият здравен министър

OFFNews 03 ноември 2020 в 10:13 3877 1

Не можем да издържим нов национален локдаун като този от април – нито психически, нито икономически. Управляващите трябва ясно за заявят, че няма да се стигне до подобна мярка. 

Тава каза бившият здравен министър и лидер на партия КОД Петър Москов по бТВ. По думите му е необходимо мерките да се прилагат локално, но с моментална компенсация на засегнатите. Не с тромави механизми и месеци чакане, защото това води до фалити и настройва хората срещу мерките, обясни Москов.

Без ясен план за действие и твърда ръка в прилагането му България ще се окаже в спиралата на увеличаващ се брой заразени, локдаун, икономическа криза и разделение в обществото, предупреди той.   

Ако една част от здравната система се скрие, ударът поема цялото общество, доболничната помощ трябва да е по-ангажирана, подчерта Москов. Той даде пример със София, където има 45 ДКЦ и над 200 медицински центъра – в част от тях може да се съсредоточат изследванията на насочени от личния лекар COVID болни, за които след това да се решава дали влизат в болница, или се насочват за домашно лечение. 

Ако всеки пациент с кашлица и температура отива в болница, тези болници ще фалират, каза още Москов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!