Пета вълна на COVID-19 в Каталуния. Всеки четвърти в интензивните отделения е под 40 г.

OFFNews 14 юли 2021 в 11:40 4165 0

Петата вълна на коронавируса в Испания е в разгара си. Във вторник бяха отчетени 437 случая на 100 000 жители средно за страната, а в Каталуния средната цифра е 1014 на 100 000, съобщи кореспондент на БНР.

Регионалното правителство обяви, че ситуацията излиза извън контрол заради засиления натиск в центровете за първична помощ и болниците. Министърът на здравеопазването Хосеп Мария Аргимон уточни, че в момента всеки четвърти човек в интензивните отделения в Каталуния е на възраст под 40 години, а кумулативната честота сред тях е 20 пъти по-висока от тази на по-възрастните, които вече са имунизирани.

Заразата циркулира най-вече сред младите хора. При 20-29-годишните достигна 1421 случая на 100 000 жители за страната, а в Каталуния надхвърля 3300 случая. Здравните власти са изчислили, че през последните две седмици са заразени 3,3% от младите хора в тази възраст.

В Испания пациентите с коронавирус, които са в интензивни отделения, са 8,51% от общия брой, а в Каталуния стигат до 21%. Местното правителство обмисля повторно въвеждане на вечерен час и задължителни маски на открито.

Говорителят на правителството Патрисия Плая обяви, че епидемиологичните данни са "ужасни" и чакат одобрението на Върховния съд, за да затворят всички заведения, ресторанти, денонощни магазини и доставки по домовете половин час след полунощ.

При културните събития като концерти организаторите трябва да гарантират, че публиката ще е седнала. Общините се задължават да не допускат събирания по паркове, плажове, площади и улици, където по закон е забранено да се консумира алкохол, а глобата е увеличена на 30 000 евро.

"Ситуацията в Каталуния е наистина драматична", каза и директорът на Центъра за координация на здравните сигнали и извънредните ситуации Фернандо Симон минути преди да обявят, че отново се въвежда забрана за срещи на повече от 10 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!