Педиатър: Вирусните инфекции сред децата плавно растат, по-тежко боледуват кърмачетата

OFFNews 30 ноември 2023 в 12:04 1054 0

Анеса Георгиева

Снимка БГНЕС

д-р Анеса Георгиева

Броят на заболелите от вирусни инфекции деца през последните две седмици постепенно нараства. Въпреки че все още по-голяма част от боледуващите се обслужват в доболничната помощ, отбелязва се и увеличение на постъпващите за лечение, казва началникът на Педиатричното отделение в „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Анеса Георгиева.

Медиците очакват пика на заболеваемостта от сезонни вирусни инфекции, включително грип и COVID-19, в края на януари и началото на февруари. Тогава се предполага, че ще настъпят и евентуални усложнения, които трябва да бъдат лекувани в болница, пише БГНЕС.

До началото на декември, незасегнатите деца и техните родители, биха могли да се имунизират с  противовирусни ваксини, казва завеждащата. Профилактика при децата може да се направи и преди това (август, септември) с противобактериални ваксини и други имуностимулиращи средства, разбира се само по лекарско предписание, добавя тя.

Симптомите, с които децата търсят помощ в Педиатрията на болницата, са висока температура, хрема, кашлица, болки в гърлото и главоболие при по-големите деца. Не са изключени проблеми със стомашно-чревния тракт, като повръщане и диария, които бяха особено характерни в началото на сезона, посочва лекарката.

По думите ѝ сред постъпилите за лечение преобладават кърмачетата, тъй като при тях инфекцията протича по-тежко.

Обичайно, засегнати са всички деца в семейството, но при по-малките по-често се налага болнично лечение. Най-честите усложнения от вирусните респираторни инфекции са пневмониите и бронхиолитите. Много важно условие те да бъдат предотвратени с навременно и адекватно лечение, което може да бъде прецизирано само от лекар, казва началникът на педиатричното отделение. 

Д-р Георгиева припомня още, че при наличие на симптоми на вирусна инфекция, всеки трябва да посети личния си лекар, да не ходи болен на работа, а децата – на градина и училище, както и да не се прибягва до самолечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика