Педиатър: Ваксинацията срещу COVID при деца с хронични заболявания е препоръчителна

OFFNews 23 юни 2021 в 09:43 830 0

Ваксинацията при деца с хронични заболявания е много препоръчителна. Още повече, че след британския вариант те се заразяват толкова често, колкото и възрастните и имат същите тежки последствия. Това каза по БНТ д-р Калин Лисички, началник на Клиника по педиатрия в болница Токуда.

"Има заболявания, при които категорично бих препоръчал ваксинация. Например за децата с хронични белодробни заболявания. Не трябва да забравяме, че бронхиалната астма обхваща около 10% от тях. Децата с хронични неврологични заболявания също могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Децата с хронични заболявания са между 11% и 16%. Това е таргетната група, която трябва да бъде ваксинирана задължително", обясни педиатърът и допълни, че при децата с имунодефицитни заболявания трябва да се подхожда с внимание.

17% е детското население у нас, възрастовата група 12-15 години е само 3,6% така че от гледна точка на колективен имунитет няма да допринесат особено, но не трябва да се пренебрегват страничните ефекти от болестта, защото усложнения може да има и при тях, посочи д-р Лисички.

Какви усложнения има при децата след преболедуване

"С британския вариант децата се заразяват толкова често, колкото и възрастните, но по-рядко боледуват. Хоспитализираните с коронавирус деца са между 3 и 2%. Едно от усложненията е мултисистемен възпалителен синдром с тежко сърдечно засягане, автоимунните постковид феномени са друго усложнение. Имам пациент на 12 г. със системен лупус след преболедуване от COVID. Това трябва да се има предвид. Има и постковидни автоимунни проблеми, дългият ковид също не е за пренебрегване, много често децата се оплакват от главоболие, отпадналост, разсеяност месеци след като са прекарали болестта", каза педиатърът.

Колко е ефективна ваксината при децата

Във възрастовата група 12-15 г. ваксината предпазва на 100%, при другите около 95%. Разрешението за употреба на ваксината е издадено след проучвания при 2260 деца, малко е, но вече са ваксинирани над 600 000. Това е огромна база данни. Страничните ефекти са като при възрастните - болка на мястото на убождане,  мускулни болки, малко по-висока температура, отпадналост.

По думите на д-р Лисички имунитет след преболедуване има и при децата, но не е ясно колко дълго ще продължи той. Според него заради еднаквите симптоми на грипа и коронавируса диагностиката може да е сигурна само с тестване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!