Педиатър: Децата са рисков контингент за грипа, коронавирусът ги щади повече

OFFNews 20 декември 2021 в 09:35 1040 0

Децата са рисков контингент за грипните вируси, коронавирусът ги щади повече. До момента при нас не сме доказали грипен вирус с бързи тестове, но е известно, че Националният център по заразни и паразитни болести вече изолира щама "Камбоджа". Грипна епидемия може да се очаква в края на януари.

Това каза по bTV д-р Веселина Кендерова, педиатър в болница "Токуда" и допълни, че противоепидемичните мерки ще действат и срещу грипния вирус.

Вероятно два ваксинационни центъра ще работят за деца – "Пирогов" и "Св. Анна", днес се очаква решението на здравния министър как организационно ще се случват нещата, каза още д-р Кендерова.

Тя припомни, че разрешената ваксина във възрастта 5-11 г. е на "Пфайзер"/"Бионтех", а дозата, която се поставя, е 1/3 от дозата за възрастни или 10 микрограма. Интервалът между двете дози отново е 21 дни.

Педиатърката посочи, че според досегашния ѝ опит с деца над 12 г., те по-леко понасят имунизацията и единственото неразположение е болка в мястото на убождането.

Тя подчерта, че децата, които са с анамнеза за алергични заболявания, три дни преди ваксинация трябва да се дава противоалергичен медикамент.

"При всички случи има индивидуална полза от имунизациите срещу COVID-19 в тази възрастова група. От проучванията до момента ефективността на ваксините при деца над 12 г. е малко над 90%. Изследване на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показва, че имунизациите при деца от 5 до 11 г. са намалили репродуктивното число с 11 до 15%, което означава, че ще има ефект върху общото разпространение на инфекцията", каза д-р Кендерова.

Според нея е необходимо да има съпътстваща кампания за ваксинацията насочена към децата, макар родителите да вземат решението за имунизирането им. 

По повод изследването с щадящи тестове д-р Веселина Кендерова посочи, че най-показателни са PCR тестовете и антигенните тестове, при които пробата се взема от носоглътката. 

Децата са преносители, това е доказано, но около 50% от тях нямат симптоми, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews