Пазарджишки лекари спасиха недохранено бебе в тежко състояние

Това е 14-тото поред дете на майката, родено 2600 г, прието месец по-късно с тегло 2500 г

Диана Варникова 11 юли 2023 в 14:50 1860 0

МБАЛ Пазарджик

Снимка Диана Варникова

МБАЛ Пазарджик

Малко бебе от Пещера, което постъпва в крайно тежко състояние във Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик, беше излекувано и изписано след двуседмично лечение. Това съобщи завеждащият отделението д-р Валентин Данчев.

Детето е прието в Интензивния сектор на 27 юни, когато е само на 1 месец и 24 дни. То е 14-тото поред на майката. 

При раждането си момиченцето тежи 2600 г., а при приемането му за лечение е с тегло от 2500 г. Освен че е недохранено, бебето се оказва дехидратирано, с повръщане, диария, с лющеща се кожа по лицето и тялото, с двустранна инфекция на очите и гнойно възпаление, липсваща подкожна мастна тъкан, със силно понижена еластичност на кожата, интоксикирано, с учестено дишане, хрипове и немощна кашлица.

Назначените изследвания показват, че детето е с двустранна пневмония, анемия, хипопротеинемия и хипоалбуминемия, което налага неколкократно да му бъдат вливани кръвна плазма и хуман албумин.

Приехме детето с тежко белтъчно-калорийно недохранване и още много здравословни проблеми. В лечението му беше включена антибиотична терапия, кислородотерапия, инхалации и глюкозо-солеви разтвори. Консултирахме се и с дерматолог. След двуседмичната терапия изписахме бебето с подобрение и тежащо вече 3 кг., съобщи началникът на отделението д-р Валентин Данчев.

Той уточни, че на фона на лечението е започнало и провеждане на хранене с адаптирано мляко с AR формула, което довежда до овладяване на гастроезофагеалния рефлукс. Такова мляко и лечебни кремове са предоставени от отделението и на семейството на двумесечното момиченце, за да продължи в домашни условия храненето, както й терапията за овладяване на кожните проблеми.

За случая са уведомени Дирекция "Социално подпомагане" - Пазарджик и отдел "Закрила на детето".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови