Патентът върху ваксините, или когато здравето се сблъска с политиката

Йорданка Веселинова 08 май 2021 в 20:09 2302 0

Снимка Pixabay

Лидерите на европейските държави разкритикуваха предложението на САЩ за отпадане на патентите върху ваксини. Вместо това те призоваха премахване на ограниченията за износ -като "единствената стъпка", която ще има глобално въздействие върху пандемията.

Отпадането на патентите 

Дебатът за отпадането на патентите започна миналата година. Тогава такъв призив отправиха Индия и Южна Африка. Темата беше отворена отново в сряда с предложението на Джо Байдън.

Всичко започна с предложението на САЩ за отпадане на патентите за COVID ваксините. Според Байдън само по този начин ще бъде възможно производството на достатъчно голямо количество ваксини и респективно - улесняване на доставките за по-бедните страни. Американският президент предложи мярката да се въведе "за кратък период", за да се ускори производството на ваксини.

Папата подкрепи отпадането на патентите

Папа Франциск подкрепи предложението на Джо Байдън. Той заяви, че светът е заразен с "вируса на индивидуализма", който ни прави "безразлични към страданията на другите", предава Ройтерс.

Предложението обаче раздели ЕС 

Германия се обяви против предложението. Според Берлин "защитата на интелектуалната собственост е източник на иновации и това трябва да остане така".

Макрон също е скептичен. Френският президент заяви: "Може да дадете правата за производство на предприятия, които не знаят как да произвеждат и утре няма да произвеждат ваксини." Той допълни още, че "най-важното в момента е своевременната доставка на ваксините".

Сред другите скептици са Португалия, Естония, Белгия, Ирландия, както и компаниите производителки на ваксини като "Пфайзер" и "Бионтех".

Няколко европейски държави, сред които Гърция и Италия, пък веднага подкрепиха предложението за отпадане на патентите с аргумента, че все повече компании ще могат да произвеждат ваксини, което би намалило и цената им.

В началото на втория ден от срещата на върха в Порто, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че "ЕС е готов да обсъди предложението на президента на САЩ Джо Байдън за отпадане на патентите върху ваксините срещу COVID-19, ако бъдат предоставени конкретни предложения", предава Франс прес.

Според него обаче тази стъпка не може да бъде "магическо решение" в краткосрочен план, което би довело до намаляване на неравенството по отношение на достъпа до ваксини.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също подкрепи тази теза и заяви, че отпадането на патентите "няма да ни донесе нито една доза в краткосрочна и средносрочна перспектива", предава Ройтерс.

Ограниченията за износ

САЩ и Великобритания са две от държавите производителки на ваксини, които имат ограничения върху износа на препаратите. Целта на тази мярка е първо да бъде ваксинирано местното население.

"Приканваме всички партньори да улеснят износа на ваксини", заяви Шарл Мишел.

На този фон Европейският съюз е един от водещите износители на ваксини в световен мащаб. Около 200 млн. дози са били изнесени за над 90 държави досега, пише Асошиейтед прес.

"ЕС е единственият демократичен регион в света, който изнася в голям мащаб - около 50% от произведеното тук за близо 90 страни, включително и тези по програмата Ковакс на Световната здравна организация", заяви Урсула фон дер Лайен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови