Пациентски организации против искането на джипитата за 1 лв. потребителска такса на дете

OFFNews 15 ноември 2019 в 10:04 1584 0

Снимка Pixabay

"Не сме съгласни да се заплаща потребителска такса 1 лев от родителите за децата при преглед от лекар. Настояваме да отпадне напълно потребителската такса за всички пациенти (деца и възрастни) при посещение при общопрактикуващия лекар." Това заявяват в официална позиция до здравния министър, изпратена до медиите, от Пациентски организации "Заедно с теб".

Повод за обръщението към здравния министър е искането на Български лекарски съюз (БЛС) за плащане на потребителска такса от 1 лев от децата и създаденото напрежение и тревога у пациентите, както и вълна от негативни мнения на родители в социалните мрежи, обясняват от "Заедно с теб".

Тъй като с подписването на Национален рамков договор (НРД) бюджетът за общопрактикуващите лекари ще бъде увеличен с 19 милиона лева, в т. ч. и за така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не) това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите, смятат още от организациите.

Според тях таксата е трудна заплащане за голяма част от родителите на боледуващите деца с ниски доходи. Тяхно проучване е показало, че такава потребителска такса не са заплаща в редица европейски страни.

"Приоритети на държавата са детското здравеопазване и справянето с демографския проблем и очакваме да има реални действия в тази посока, а не затруднения за родителите. Не сме съгласни на наш гръб да се стоварват изискванията на неудовлетворените от системата, заявяват още от "Заедно с теб".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!