Пациентски организации: НЗОК отказа пари за недоносените деца

OFFNews 09 януари 2014 в 13:43 1374 0

НЗОК отказа лечение за недоносените деца

За поредна година държавата отказа да осигури пари за недоносените деца с най-ниско тегло и за тези със сърдечни малформации, обявиха представители на пациентски организации.

При тазгодишното отваряне на Наредба 38, която определя заболяванията, за които държавата заплаща лечение в домашни условия, тези две групи недоносени деца не фигурират, обясниха пациентските организации.

Една от опасностите за недоносените деца е респираторният синцитиален вирус. От вируса в световен мащаб се разболяват около 95% от децата под 24 месеца, но за недоносените деца рискът от развитие на инфекции е много по-висок, а смъртността от инфекции е около 4%.

Затова недоносените деца се нуждаят от ваксина за прдпазване от вируса. Цената на медикамента е 10 000 лева за 5 ваксинации.

Ваксината получават безплатно 350 недоносени деца. Това обаче не важи за бебетата, родени със сърдечно-съдови проблеми – около 100 деца.

Наредбата се актуализира само веднъж годишно. Утре изтича срокът за обществено обсъждане, така че все още има шанс тези две уязвими групи да бъдат включени в нея, коментираха пациентските организации.

Всяко десето дете в България се ражда недоносено, сочи статистиката. Много голяма част от тези бебета имат проблеми със зрението, слуха, двигателната и нервната система и други.

От Здравната каса обясниха, че не са съгласни ваксината да бъде включена изрично в Наредба 38.

Между октомври 2012 г. и март 2013 г. медикаментът е осигурен за 297 кърмачета и деца, като след това при 166 от тях се е наложила хоспитализация. Отпуснатите количества не могат да бъдат контролирани, категорични са от НЗОК.

Поради тази причина от Касата са предложили на здравното министерство заплащането на тази профилактика да става по реда на останалите ваксини или чрез Националната програма за профилактика на заболяванията на дихателните пътища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови