Пациентите с рак искат равен достъп до лечение в Европа

Едва 4 от 10 души с онкозаболявания у нас живеят над 5 години

OFFNews 21 февруари 2022 в 13:14 1069 0

Снимка Pixabay

Европейските пациенти с онкологични заболявания излизат с искане за равенство в лечението и превенцията на рака. Европейският конгрес на онкологичните пациентски организации „За равенство в борбата с рака“ се събира на 18 и 19 март в Рига, за да постави темите за неравенството при достъпа до диагностика, лечение и иновативни решения за борба с онкологичните заболявания.

Събитието се организира от Латвийската асоциация на онкологичните пациентски организации „Онкоалайънс“ в кооперация със Специалния комитет за борба с рака (BECA) на ЕП. В събитието ще вземат участие авторитетни пациентски организации от Централна и Източна Европа, както и над 30 международно признати експерти, лекари, политици и депутати от ЕП. От българска страна ще участва д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Целта на форума е да се идентифицират причините за различията в грижата за онкоболните и да се отправи апел към управляващите в Централна и Източна Европа да създадат условия на пациентите в тези страни за достъп до модерна и иновативна грижа във всички стадии от заболяването.

В своята програма Европейският парламент приоритизира онкологичните заболявания и постави за своя цел до 2023 година над 70% от пациентите да могат да преодоляват заболяването и да имат по-голяма продължителност на живота. За съжаление, тези цели са все още непостижими за страните от Централна и Източна Европа.

Едва 46% от страните в този регион имат скринингови програми за ранна диагностика на рак на гърдата, дебелото черво и шийката на матката. Относителната степен на преживяемост на рака в тези страни е много по-ниска от централноевропейските държави.

В България едва четири от десет пациенти достигат петгодишна преживяемост. Пациентите в Чехия чакат три пъти по-дълго за достъп до медикаменти в сравнение с тези в Австрия. От десет нови медикамента за борба с рака в Полша са налични едва три.

„Напредъкът в медицината позволява днес раковите заболявания да бъдат наричани хронични, което е многообещаваща перспектива. Не е приемливо хората от Централна и Източна Европа да се страхуват от болестта заради липсата на навременна диагностика, липса на обучени специалисти и липсата на достъп до реимбурсирани от държавата иновативни лекарства. В същото време в Централна Европа онкологичните заболявания се третират успешно и пациентите имат перспективата на много години живот пред себе си”, посочва Олга Валчина, член на борда на „Онкоалайънс“. 

В тази връзка на конгреса ще бъде поставен акцент върху необходимостта да бъде създаден Европейски онкологичен регистър на неравенствата, който в синхрон с Европейския план за борба с рака да установи тенденциите и различията между държавите членки на ЕС и да намали значително несъответствията в превенцията и лечението на онкологичните заболявания.

Необходимо е да бъдат създадени и акредитирани национални центрове за лечение на ракови заболявания, както и да бъде организиран обмен на национални специалисти – хирурзи, химиотерапевти, рентгенолози, както и обмен на данни и практики между страните членки на ЕС.

„Докато не всички видове рак се третират равнопоставено, ще има нужда да развиваме иновациите в проучванията за лечението на болестта. Иновациите не трябва да са нещо имагинерно и непостижимо, а да бъдат достъпни, за да се спасяват човешки животи и да се намали страданието на милиони хора. По тази причина целта ни е да направим така, че всеки онкоболен, който има нужда от иновативно решение, да има достъп до него”, смята Бетина Рил, основател на Европейската пациентска мрежа „Меланома“.

Иварс Ябс, евдепутат и председател на Парламентарната комисия за борба с рака, подчертава, че конгресът е важна стъпка към обединяването на силите на пациентските организации във влиянието им за постигане на равни права на онкоболните:

„Изключително важно е на европейско ниво да се оцени различието в лечението на пациентите, но е нужно всяка страна членка да поеме своята отговорност в преодоляването на тези несъответствия. Това е задачата пред всяко едно правителство – да осигури ефективен достъп до лечение на всеки един пациент”.

Темите на конгреса са в синхрон с резолюцията на ЕП „За укрепване на Европа в борбата срещу рака в посока на всеобхватна и координирана стратегия” (ще бъде приета скоро) и принципите на справедливост, устойчивост, равенство, солидарност и иновативност, заложени в Европейския план за бора с рака.

В рамките на конгреса пациентските организации ще подпишат Отворено писмо до ЕП и правителствата на страните от Централна и Източна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови