Пациентите с леки симптоми на COVID-19 в София преминават през координационен център от днес

OFFNews 01 септември 2020 в 20:30 4925 1

"Всички пациент, за които има съмнение, че са заразени с COVID-19 и са потърсили спешна медицинска помощ в столицата, от днес ще преминават през Координационния център, разкрит на територията на Инфекциозната болница. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирус".

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той, заедно с директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, разясни пред медии как ще функционира новата структура.

Координационният център, чието създаване беше инициирано от министър Ангелов преди по-малко от месец, ще поема пациентите с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. Това се отнася за гражданите, чието здравословно състояние не е спешно. До Координационния център от екипи на ЦСМП ще бъдат транспортирани всички пациенти със симптоми. Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние, ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение.

Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика. Това обясни директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Целта е да съкратим времето от подаването на сигнала на Националната система 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да гарантираме на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване, каза още директорът на ЦСМП София д-р Георги Гелев.

При необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от PCR теста пациентите ще бъдат хоспитализирани в т.нар. "буферна зона" на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение.

Ежедневно на смяна в Координационния център ще бъдат лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение ще бъдат и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови