Пациент с изкуствено сърце получи истинско при успешна трансплантация в "Св. Екатерина"

OFFNews 27 февруари 2018 в 11:57 4534 0

Пациент с изкуствено сърце е сърдечно трансплантиран в болница „Св. Екатерина“, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

В ранните часове на 25 февруари в болница „Св. Екатерина“ се получи информация от Изпълнителната агенция по трансплантация, че във ВМА – София има подходящ сърдечен донор.

Въпреки тежките метеорологични условия в страната екипът на болницата, под ръководството на проф. д-р Генчо Начев, успял да създаде максимално добра организация за успешното извършване на сърдечната трансплантация.

Донорът е 41-годишна жена с руптурирала (спукана) мозъчна аневризма и в мозъчна смърт. Реципиентът е 31-годишно момче, който е с тежка форма на сърдечна недостатъчност и поради тази причина преди няколко месеца му е поставено изкуствено сърце.

В 03.00 часа през нощта започна сърдечната трансплантация, при която изкуственото сърце бе заменено с новото донорско сърце. В 09.00 часа сутринта пациентът вече бе изведен от операционната и няколко часа след това дишаше самостоятелно и контактуваше с дежурния екип.

Това е деветият пациент, на който е извършена успешна сърдечна трансплантация след предварително имплантирано изкуствено сърце през последните няколко години.


Ръководството на болницата изразява своите съболезнования и благодарност към близките на донора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови