Първите ваксини срещу Ковид-19 пристигнаха в София

9750 дози вече са в хладилната камера, тръгват към Пловдив и Бургас

OFFNews 26 декември 2020 в 07:59 2837 0

Първите ваксини срещу Ковид-19 пристигнаха в София. 9750 дози вече са в хладилната камера, зави министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Камионът с ваксините на Пфайзер/Бионтех пристигна пред сградата на Бул био и беше посрещнат от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, председателя на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев и др. Камионът е ескортиран от полицейски автомобили. 

От утре стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна. Аз ще бъда първият ваксиниран българин, каза още министър Ангелов. 

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

В заповедта на министъра е разписано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Тя се извършва след подписано информирано съгласие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови