Първият ни медицински хеликоптер започна тестови полети

OFFNews 13 декември 2023 в 11:07 1438 0

медицински хеликоптер

Снимка Фейсбук/Georgi Gvozdeikov

Медицински хеликоптер

Първият хеликоптер, произведен за системата ХЕМС (от Helicopter Emergency Medical Service - HEMS) в България, извършва в момента тестов полет, съобщи във своя Фейсбук профил министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

До 15 декември комисия ще приеме хеликоптера, след което предстои боядисването му в зададените цветове, посочи той.

Организацията по прелитането от Италия, където машината бе произведена, до България, ще се осъществи в средата на януари 2024, става известно от публикацията на министъра.

Дейността по лицензирането на авиационния оператор е също в напредък. Все по близо сме до реализирането на този значим проект за България, уверява транспортният министър.

В края на ноември Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. в размер на 3 148 230 лв. С тях ще бъде предоставен трансфер за дофинансиране на сключения договор за доставка на хеликоптери по инвестиция С l2.I4 „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха”, част от националния План за възстановяване и устойчивост.

Министър Гвоздейков съобщи още, че страната ни търси възможност да увеличи планираната бройка хеликоптери от шест на осем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика