Първият ни медицински хеликоптер ще бъде доставен до края на януари

Кристина Минчева 19 януари 2024 в 14:36 773 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Министър на здравеопазването Христо Хинков

До края на януари ще бъде доставен първият медицински хеликоптер, който ще бъде разположен в хангара на летище София и ще покрива територия в радиус от 200 км, заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на парламентарен контрол в Народното събрание. 

Той посочи, че до края на годината се очаква доставката на още два хеликоптера, които ще бъдат разположени в Северна и Южна България. 

"В средата на декември 2023 г. представители на министерството на здравеопазването и на авиационния оператор ХЕМС (от Helicopter Emergency Medical Service - HEMS) са посетили базата на "Леонардо" в Италия и осъществили техническото приемане на първата произведена летателна машина".

Хинков допълни, че първите екипи на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух ще бъдат изпратени на петдневно обучение в тренировъчния център на производителя в Италия.

По думите му трябва да бъдат закупени общо шест санитарни хеликоптера - един брой по ОВПР и пет броя по ПВУ, които са осигурени с нужната апаратура за извършване на спешна медицинска помощ по договор с "Леонардо" АД. 

Предвидено е и изграждането на шест оперативни бази, в които медицинските хеликоптери ще домуват - хангари на летище София, летище Пловдив, летище Сливен, летище Търговище, Долна Митрополия и летището в монтанското село Габровница.

Разположението им е определено с оглед покритие на най-голяма част от територията на страната и бързина при оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. 

В края на ноември Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. в размер на 3 148 230 лв. С тях ще бъде предоставен трансфер за дофинансиране на сключения договор за доставка на хеликоптери по инвестиция С l2.I4 „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха”, част от националния План за възстановяване и устойчивост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика