Първият медицински хеликоптер ще заработи през януари, вторият - от лятото

Шестима пилоти се обучават в Италия

OFFNews 22 септември 2023 в 17:17 1515 0

Хеликоптер

Снимка БГНЕС

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в откриването на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха.

Първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще може да носи дежурства от края на януари догодина от Летище София, съобщи Димчо Добрев, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз", цитиран от БТА.

Вторият хеликоптер трябва да пристигне до 30 юни в Долна Митрополия и с него също да започнат дежурства.

Първият хеликоптер трябва да бъде готов за техническо приемане до 15 декември тази година. След оформянето на документацията и плащането, до 20 дни той трябва да бъде пребазиран в България, за да премине официалното му приемане тук. Можем да го очакваме в първата половина на януари догодина. След това предстоят процедури по неговата регистрация, издаване на необходимите сертификати, процедура по дообучение на пилотите, облитане на площадките и чак тогава вече ще можем да носим дежурства само през светлата част на денонощието, каза Добрев.

Предстои България да придобие шест хеликоптера за оказване на медицинска помощ по въздуха. Те ще бъдат базирани на шест оперативни площадки в страната.

В ход е изпълнението на договора за получаване на машините, върви и процесът на обучение на персонал за обслужването на хеликоптерите и за тяхната летателна експлоатация. В момента шестима пилоти се обучават в Италия, а в неделя заминават и двама души от инженерно-техническия състав.

Вече е започнал процесът и по изграждане на болнични вертолетни площадки, така че в съответния периметър на действие на хеликоптера пациентът или пострадалият да бъде приет в болница, която да му окаже адекватно лечение, каза още изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз".

Димчо Добрев беше сред гостите на церемонията по откриване на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!