Първи резултати: Революционно лечение срещу рак на кръвта дава 60% излекуване

„В 90% от лекуваните случаи има подобрение в състоянието на пациентите“, казва професор Сирил Коен, президент на Асоциацията за изследване на рака в Израел

OFFNews 10 януари 2023 в 10:43 2075 0

проф. Сирил Коен

Снимка Скрийншот

проф. Сирил Коен, директор на лабораторията по имунотерапия в университета "Бар-Илан" и президент на Асоциацията за изследване на рака в Израел

Екип от израелски изследователи разработи революционно лечение срещу вид рак на кръвта. Първоначалните резултатите от клиничните изпитвания показват 90% подобрение на пациентите и 60% пълно излекуване, съобщи телевизия i24news.

Пробивът включва молекула, способна да пренасочи имунната функция на пациенти с мултиплен миелом, рак на кръвта, който засяга клетките, произвеждащи антитела. В продължение на няколко години екипите на университета "Бар-Илан" и болница "Хадаса" са разработвали молекула, която, инжектирана отново в белите кръвни клетки на пациенти, убива раковите клетки.

Професор Сирил Коен, директор на лабораторията по имунотерапия в университета "Бар Илан" и президент на Асоциацията за изследване на рака в Израел, съобщи, че е разработил новия протокол заедно с колегата си, професор Полина Степенски, ръководител на трансплантацията на костен мозък и отделение по имунотерапия в болница "Хадаса" в Йерусалим.

„Този ​​рак на кръвта засяга 150 000 до 200 000 души по света всяка година и почти една трета умират от него“, обяснява Коен.

В първата фаза на клиничните изпитвания, които започнаха в болница "Хадаса", 60 пациенти вече са били лекувани с тези модифицирани молекули и днес американска фармацевтична компания продължава клиничните изпитвания с цел постигане на широко приложение.

„В 90 процента от лекуваните случаи - казва Коен - имаше подобрение в състоянието на пациентите, а в 60 процента от случаите ракът беше изкоренен.”

Професорът изрази благодарност към партньорите си от болница "Хадаса" и за подкрепата от Фондация "Аделис" и Израелската научна фондация.

Въпреки че изследователският екип все още не знае колко дълго ще бъде ефективно лечението, той вече работи за адаптирането му към така наречените "солидни тумори".

Трябва да намерим начин да позволим на модифицираните клетки, които ще разпознаят раковите клетки, за да ги изкоренят, да проникнат в клетките на солидните тумори и това е предизвикателство, което изисква постоянство, изобретателност, но и финансиране, въпреки че сме окуражени от някои от резултатите. Предстои ни дълъг път, казва Коен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!