Първа ли е България в света по смъртност от COVID-19?

Александра Маркарян 14 декември 2020 в 15:32 10204 1

Снимка БТА/Xinhua, архив

Първа ли е България по смъртност от новия коронавирус? Убеждението, че това е така, е все по-широко разпространено, но доказват ли го данните? Не, когато става въпрос за данните за целия свят от началото на пандемията. Да, когато говорим за Европейския съюз за период от 14 дни.

Данните за ЕС/ЕИО и Великобритания на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията показват, че смъртните случаи на 100 хил. души население у нас са 26.8 за 14-дневен период. След нас е Словения с 25.6/100 хил. С 23.6/100 хил. е Унгария. Хърватия е с 22.8/100 хил.

Университетът "Джонс Хопкинс" изчислява смъртността на 100 потвърдени случая на заразени и на 100 000 души население (вкл. здрави и болни хора) за 20-те най-засегнати в момента страни в света. Страните в челото на класацията имат най-много смъртни случаи пропорционално на случаите им на COVID-19 или на населението си.

Данните обобщени, от началото на пандемията досега.

Смъртни случаи на 100 потвърдени с COVID-19

Графиката показва, че №1 в света е Мексико с 9.2% смъртност на 100 заразени. На второ място е Иран с 4.7%. Третото делят Великобритания и Италия с 3.5%. Четвъртото е за Индонезия с 3.0%, петото - за Испания с 2.8%.

Данните са актуални към 14 декември 2020 г. 3 ч. сутринта северноамериканско източно време (10 ч. на 14 декември в София).

България не фигурира сред тези 20 страни, сред които са Унгария, Румъния, Полша, Германия.

Смъртност на 100 хил. души население

По този показател №1 отново не е България. В челото е Италия, следвана от Испания, Великобритания, Аржентина, САЩ, Мексико, Бразилия, Франция, Колумбия, Унгария, Румъния, Иран. До края на списъка с 20-те държави няма да срещнем България.

Къде е България?

По процент смъртни случаи от заразените страната ни е извън първите 20. Процентът, посочен от "Джонс Хопкинс" е 3.2, също толкова е той в Австралия. Заемаме 24-ото място, макар това не не може да се нарече класация, тъй като много страни над нас имат равни проценти. Най-тежко е положението в Йемен с 29.1% смъртни случаи, най-добро - в Сингапур с 0.0%.

Нека видим дали пък не сме начело по брой смъртни случаи на 100 хил. души население. Тук отново предположението ни е грешно. Най-горе в таблицата излиза Белгия (157.16), следвана от Сан Марино, Перу, Италия, Андора, Испания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Словения. По този показател сме 21-ви, като отново трябва да се направи уточнението, че това не е класация и че някои страни имат равни показатели.

Да проверим какво показват Worldometers.info?

Тук изчислението за смъртността е на 1 млн. души население и отново данните обобщени, от началото на пандемията досега.

Отново начело е Белгия с 1,546 случая. Следват Сан Марино, Перу, Италия, Андора, Босна и Херцеговина, Испания, Северна Македония, Словения, Великобритания, Черна гора и др. България е на 20-ата позиция в света с 821 смъртни случая на 1 млн. души население. (Данните са актуални към 14 декември 2020 г. 12:11 GMT, 14:11 ч. в София)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

14.12 2020 в 18:21

Не знам как ги изчислява госпожата тези работи,ама досега са умрели около 5 500 човека от корона вирус(подчертавам,от корона-вирус)това прави грубо около 3% от заболелите...ами това си е една много голяма смъртност,като сложим и останалите смърти,излиза,че от ковид умират толкова колкото умират от всички останали болести...може би някой смята това за нормално и заслужаващо поздравления,но аз не смятам така....болните ни мрат на поразия,а хаоса и липсата на организация задълбочават проблема....дори да не сме първи по смъртност,най-малко сме в челото,а това изобщо не е добър атестат за здравеопазването ни,просто казано,трябваше да стегнем мерките много рано да ги задържим и да спасим няколко хиляди човека,защото по-добре,гладен и беден,но жив,отколкото мъртъв...
 
X

Да помогнем на украинските деца!