Парламентът гласува за актуализация Националния план при грипна пандемия

OFFNews 22 октомври 2020 в 17:55 1728 0

Депутатите възложиха на здравният министър проф. Костадин Ангелов да актуализира Националния план за готовност при грипна пандемия до един месец. Решението беше взето със 170 гласа “за” и един въздържал се.

Министърът бе изслушан за действията на правителството по време на пандемията от коронавирус по искане на БСП.

По време на дебатите депутатът от ДПС и член на Комисията по здравеопазване д-р Нигяр Джафер попита защо при седем безсимптомно заболели държавата беше затворена, а при над 1300 не се вземат никакви мерки. Д-р Джафер настоя министърът да отговори и как ще прецизира финансирането, защото не може след 7 месеца от началото на кризата в социалните мрежи да има призиви за дарения на маски, дезинфектанти, храна и др. “Това трябва да спре”, категорична бе Джафер.

Да се представи реалната картина на ситуацията с медицинския персонал извън областните центрове настоя Девджет Чакъров от ДПС. Той попита и дали има ясна стратегия как лекарите от извънболничната помощ ще се включват на първа линия.

Какво се прави, за да се опазят медицинските кадри попита депутатът от БСП Георги Михайлов, който изрази удовлетворението си, че предложението му всички болници да имат ковид отделения най-сетне се е приело от здравните власти.

Парламентарната група на ГЕРБ приема призивите за консолидиране на нацията и ще подкрепи проекта на решенията, въпреки че той няма нищо общо с предмета на питането към министъра, декларира от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Не знам за какъв реалистичен план говорим за COVID-19 и за каква респираторна инфекция. Предлагам ви да се хванем здраво за фактите. Грип и COVID-19 са две абсолютно различни неща, които нямат нищо общо", настоя в отговор на депутатите здравният министър Ангелов. 

Реалистичен план се прави на база научни доказателства. Затова считам, че да се направи план, подобен на този за грипа, е невъзможен. По отношение на плана за грипната епидемия - той е ясен на всички, изготвен е 2007 г. и реализиран през 2012 г. така че може да бъде осъвременен, каза още той и настоя, че в момента грип у нас няма, а ще дойде в края на ноември, като пиковете се чакат през януари и февруари.

Министър Ангелов отрече да има негово нареждане служители на РЗИ по места да не получават възнагражденията си и уточни, че неосигурените лица, заразени с коронавирус, се обслужват по същия начин, както и преди.

Той напомни, че всички инфекциозни отделения получават допълнителен финансов ресурс от 1-и август. 

Ангелов съобщи, че са предприети действия за прехвърляне на лекари и са започнали разговори между различните звена и областни администрации. Министерството е готово да отпусне и допълнителни средства за възнаграждения на тези медици. Няма блокирани болници", категоричен беше здравният министър.
Михайлов, допълни Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови