Папски гвардейци напуснаха Ватикана след отказ да се ваксинират

OFFNews 04 октомври 2021 в 12:35 1367 0

Снимка Getty Images

Трима папски швейцарски гвардейци, които отказали да се ваксинират срещу COVID-19 съгласно с разпореждането на Светия престол, доброволно са напуснали частта, за да се върнат в Швейцария, е казал източник от швейцарската гвардия, цитиран от Асошиейтед прес.

Лейтенант Урс Брайтенмозер е съобщил, че от всички швейцарски гвардейци било поискано да се ваксинират, "за да предпазят здравето си и това на другите, с които влизат в контакт като част от своята служба".

"Трима членове на стражата избраха да не се съобразят с това искане и доброволно напуснаха частта", е казал Брайтенмозер в изявление. Трима други гвардейци временно са отстранени от служба, докато чакат да бъдат ваксинирани.

Основната задача на швейцарските гвардейци е да охраняват папата. Те присъстват на папските церемонии и стоят на различните входове на Ватикана. По време на пандемията те носят защитни хирургически маски.

Папа Франциск, който се ваксинира срещу COVID-19, многократно е подчертавал алтруистичната и здравна стойност на ваксинацията по време на пандемията.

Брайтенмозер е отбелязал, че миналия месец ръководителят на понтификалната комисия на Ватикана е издал разпореждане, според което всички, които влизат в папската държава, трябва да бъдат ваксинирани или да разполагат със скорошен отрицателен тест за COVID-19. Това се отнася и до туристите, които искат да видят съкровищата на Ватикана.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)