Пандемията е спряла диагностиката на ракови заболявания

OFFNews Последна промяна на 05 август 2020 в 12:46 1535 0

Диагностицирането на нови случаи на злокачествени заболявания в САЩ е спаднало рязко от началото на пандемията от COVID-19 в сравнение с предишни години, съобщи АФП.

Изследване, публикувано в сп. "Джама нетуърк оупън", установи, че броят на диагностицираните случаи на шест вида рак - на гърдата, на дебелото черво, на белите дробове, на панкреаса, на стомаха и на хранопровода, е с 46 на сто по-малко в сравнение с обичайния брой случаи, регистрирани през месеците март и април.

Спадът започва в първата половина на март, преди първите ограничителни мерки и към края на месеца се стабилизира до около половината от обичайните показатели.

"Макар хората да се посветиха на социално дистанциране, ракът не си взема почивка", предупреждават авторите на изследването от диагностична лаборатория "Куест". Забавянето в поставянето на диагноза най-вероятно ще доведе до повече напреднали случаи и по-тежки клинични картини, смятат авторите.

И в други страни като Нидерландия и Великобритания специалисти предупреждават, че заради пандемията се забавя или пренебрегва скринингът за злокачествени заболявания, което е бомба за закъснител, за която здравните власти трябва да се подготвят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови