Пада изискването за информирано съгласие преди ваксинация срещу COVID-19

Янка Петкова 19 ноември 2021 в 11:44 9070 5

Снимка Архив

"Днес подписах заповед, с която отменям изискването за подписване на информирано съгласие преди ваксинация срещу COVID-19", съобщи на брифинг пред Министерството на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той уточни, че темата е коментирана с директора на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията г-жа Андреа Амон, при посещението ѝ у нас.

Нейното мнение бе, че няма необходимост от подобно изискване. Извършихме проверка на нормативните основания защо се изисква у нас такова информирано съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания. Досега то се е изисквало на базата на една заповед на здравния министър от декември миналата година", посочи Кацаров.

Той припомни, и че от днес се издават сертификати на повторно преболедувалите.

Другата добра новина, по думите на д-р Кацаров е, че от идния вторник ще заработи открита телефонна линия, на която гражданите ще могат да се консултират по медицинските аспекти на ваксинацията срещу коронавирус - какви показания и противопоказания има, при какви заболявания има особености за имунизация, могат ли да се ваксинират бременни жени и др. подобни. На въпросите ще отговарят специалисти от Медицинския университет в София.

Кацаров коментира и дебата между кандидат-президентите, който се проведе в четвъртък:

"Гледах вчера дебата и се огорчих от казаното от Анастас Герджиков. Не отговаря на истината, че лекарите не си получават парите за работа на първа линия. Средствата са изплатени до стотинка, освен това се увеличиха от 1000 на 1200 лв., а клиничната пътека за COVID от 1200 на 1400 лв. Следващата седмица Министерският съвет ще гласува допълнителни средства за първа линия. Не отговоря на истината и че няма лекарства за лечение на коронавирусната инфекция в лечебните заведения. Системата е запасена с всичко необходимо. До този момент не е имало никакъв проблем", каза служебният здравен министър.

Той съобщи още, че механизмът за гражданска защита на ЕС няма да бъде активиран, защото няма необходимост. Това е  потвърдил и пред еврокомисаря по здравеопазване на съюза Стела Кириакиду.

За тестването в училищата

"Предоставили сме на МОН 900 000 щадящи теста, а до този момента са използвани 50-60 хиляди. В момента тече процедура за обществена поръчка, която трябва да осигури още 1 млн. щадящи теста до седмица, за да могат повечето ученици да се върнат в училище. МОН биха могли да обсъдят дали най-големите да не се тестват като възрастните, те биха могли и да се ваксинират", каза още Кацаров и допълни, че според разписания план, общините, в които заболеваемостта е под 250 на 100 000 души население могат да върнат присъственото обучение и без тестване или ротация на паралелките.

"Ако спазваме мерките със зеления сертификат и с повече тестване, очакваме да продължи подобряването на епидемичната ситуация, заяви в заключение министър Стойчо Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

5

DYDYE

24.11 2021 в 17:58

Уважаеми министър Кацаров ,

За да не се налага след една година да ексхумираме трупове и да видим какво им е вливано , моля отворете архив :

Кой с какво е лекуван ?
След като и от световна здравна организация , вече споменават за НЕадекватно лечение на болните в България ( в лечебните заведения ) - трябва да се заведе архив на лечението !!!
Престанете само да обвинявате "маркинари" и НЕваксинари, за високата смъртност .
Това, че нацията е болна , много болна го видяхме !
Това, че няма здравна система - също го видяхме !
Моментална ревизия на пътеките в болниците - кой с какво е лекуван и какво им е вливано, инжектирано и т.н.
Всичко останало е демагогия !!!

1331

3

ваксиниран

19.11 2021 в 17:41

Изискванита на анти-ваксърите нямат край. Реваха, реваха за формулярите - сега, като ги махнаха, пак не щат.

Толкова ли не разбрахте, че при РНК вирусите няма траен имунитет? Колко пъти трябва да ви се обясни, че РНК вирусите имат нестабилен геном и мутират бързо?

Ама, то, овчари, бате - не могат да четат.

Гаранции няма и няма и да има. Светът е страшен и несигурен, колко и да се намират шарлатани да ви продават фалшива сигурност.

Пък вие продължавайте да пълните болниците и да мрете.

1331

1

ваксиниран

19.11 2021 в 13:43

А сега ще се ваксинирате ли най-накрая?
 
X

Да помогнем на украинските деца!