Отстраниха 16,2-килограмов тумор от корема на пациентка

OFFNews 12 юли 2023 в 12:56 1114 0

болница

Снимка МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"

Областна болница "Д-р Стефан Черкезов"

Лекари от областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново отстраниха тумор с тегло 16,2 кг. от корема на 72-годишна пациентка, съобщиха от лечебното заведение.

Екипът, осъществил интервенцията, включва д-р Николен Стойнов, началник на отделението по обща хирургия, доц. д-р Светлозар Стойков, началник на отделението по акушерство и гинекология и анестезиолога д-р Лора Станчева.

Пациентката от Златарица забелязва подуването на корема си от месеци, но не обръща внимание до момента, в който туморната маса не нараства до степен да ѝ пречи на дишането, придвижването и извършването на обичайните дейности.

Жената търси лекарска помощ и постъпва за операция в гинекологичния сектор на болницата.

Туморът, с приблизителна големина 60/50 см. и тегло 16,2 кг. е отстранен внимателно, за да не се засегнат органите  и съдовете в близост, което би било фатално за пациентката.

Жената е настанена в Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, с началник-отделение д-р Сибила Маринова за следоперативна грижа. Изписана е в добро общо състояние.

Това не е първият подобен случай за този екип. Преди 3 години доц. Стойков и д-р Стойнов оперират 46-годишна жена, с огромна киста на яйчника, която тежи общо 35 кг, от които 33 литра са течност и 2 кг. капсула на кистата.

Тогава жената ляга на операционната маса с тегло 100 кг и се събужда с тегло 65 кг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!