Отлагат с месец прилагането на новата методика за онколекарствата

Последна промяна на 12 април 2017 в 17:09 1633 0

Отлагат с един месец прилагането на новата методика, по която Здравната каса ще заплаща онколекарствата. 

Това стана ясно след среща на подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров и експерти от институцията с представители на Българския лекарски съюз. 

На срещата са присъствали още представители на Бордовете по медицинска онкология и хематология и националните консултанти по медицинска онкология проф. Асен Дудов и по хематология проф. Юлиян Райнов, за да обсъдят новата методика на заплащане на онколекарствата. 

Експертите са решили да създадат съвместна работна група, която в рамките на един месец да анализира и обсъди методиката и да изготви предложения за промени в текстовете.

Влизането в сила на новата методика ще се отложи за след приключването на работата на работната група. 

От НЗОК съобщиха, че всички страни са се съгласили, че е необходим механизъм за по-ефективно използване на скъпите лекарства чрез по-добро планиране на дейността и контрол.

В същото време от институцията увериха, че с прилагането на новата методика няма да има промяна при лечението на онкоболните.

Притесненията около лечението на онкоболните се появиха след обявяването на влязлата в сила нова методика за заплащането на онколекарствата от страната на НЗОК. 

Касата вече ще заплаща на болниците лекарствата на доза, а не на флакон.

След отваряне на флакона лекарството трябва да се използва до няколко часа. Така ако се използва само една доза от флакона за лечението на пациент, останалата част трябва да се изхвърли. По този начин се губят по над 1 млн. лева на месец, тъй като става въпрос за скъпоструващи лекарства. 

Според новата методика НЗОК ще плаща на болниците за доза от лекарството. Тя се определя на базата на теглото на пациента - 81 кг за мъжете и 67 кг за жените, така че няма да има промяна при лечението на пациентите, а болниците ще трябва да планират и да комбинират пациентите, за да не се изхвърлят медикаменти, обясниха от Касата пред OFFNews. 

Ако лекарствата не се използват рационално, разликата ще се заплаща от болниците, а не от пациентите. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !