Откриха връзка между ултрапреработените храни и безсънието

Янка Петкова 10 юни 2024 в 11:51 879 0

храна

Снимка Pixabay

Изследването е публикувано в публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

Ултрапреработените храни (UPFs) могат да предизвикат хронично безсъние, показват резултатите от проучване, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

UPFs са силно модифицирани, за да подобрят вкуса си, да бъдат произвеждани масово или за да имат по-дълга трайност. Изследователи, ръководени от екип от Сорбоната във Франция, анализираха данни на 38 570 възрастни като част от изследователския проект NutriNet-Santé, съпоставяйки диетата им с качеството на съня.

Във време, когато все повече храни са силно преработени и нарушенията на съня са широко разпространени, е важно да се прецени дали диетата може повлияе неблагоприятно на съня, казва Мари-Пиер Сент Онж, специалист по хранене и сън в Колумбийския университет в САЩ.

След анализ на социално-демографските фактори, начина на живот, качеството на хранителната диета и психичното здраве Сент Онж и нейните колеги откриват статистически значима връзка между по-високата консумация на ултрапреработени храни и повишения риск от хронично безсъние.

Участниците в проучването получават 16% процента от дневната си енергия от UPF, а 19,4% от кохортата съобщават за симптоми на хронично безсъние – и тази група има тенденция да има повече UPFs в хранителния си прием.

Данните показват още, че връзката ултрапреработени храни - безсъние е малко по-изявена при мъжете. Проучването оценява само отделни точки във времето и разчита на самоотчитане, но големият брой участващи хора предполага, че резултатите заслужават по-задълбочено бъдещо проучване.

„Въпреки че данните не установяват причинно-следствена връзка, нашето проучване е първото по рода си и допринася за съществуващия набор от знания за UPF, казва епидемиологът Полин Дюкен от Сорбоната.

Имайки предвид предишни изследвания и доказаните връзки между диета и сън, може би не е изненадващо, че UPFs може да оказват влияние върху организма и увеличават риска от хронично безсъние.

Същите изследователи по-рано доказаха връзка между средиземноморската диета и по-ниския риск от безсъние, така че това ново проучване изглежда представя другата страна на тази връзка.

Все още не е ясно защо тази връзка може да съществува. Съпоставянето на UPFs с наддаването на тегло е по-лесно поради високото им съдържание на калории, но ще са необходими допълнителни изследвания, за да разберем как тези храни може да ни държат будни през нощта. В бъдеще епидемиологичните, както и клиничните и експериментални изследвания биха могли да разширят знанията за причинно-следствената връзка и пътищата на медиация“, пишат изследователите в статия си.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх