Откриха метод за дезинфекция на операционни зали с електричество

OFFNews 01 септември 2023 в 09:36 891 0

операция

Снимка Pixabay

Операционна зала

Учени от университета на Кардиф, Великобритания, са разработили метод за дезинфекция на операционни зали с помощта на електрическо поле, пише сп. "айСайънс", цитирано от БТА.

Според разработчиците новият метод може да предотврати до 99% от аерозолното разпространение на вируси по време на хирургични процедури.

Респираторните инфекции могат да се разпространяват чрез физически контакт, но най-често това става чрез разпръскване на аерозоли от заразен човек чрез говорене, дишане, кашляне и кихане.

Вирусите от аерозоли могат да се разпространяват и по време на хирургични процедури. За да се преборят с това, лекарите препоръчват използването на лични предпазни средства, социално дистанциране и изолиране на заразените пациенти.

Всички тези мерки могат да намалят разпространението на инфекциите, но не унищожават директно вируса. В болниците най-често се използват въздушни филтри, ултравиолетова радиация и други методи, но те също имат своите недостатъци и ограничения.

Авторите на настоящото изследване са се фокусирали върху целта да създадат защита, която да улавя и дезактивира вирусните частици от аерозолите.

За тази цел те са решили да използват електрическо поле, което да събира частиците от аерозолната дисперсия. Те са изпробвали метода както върху обвити вируси като SARS-CoV2, който причинява COVID-19, така така и върху необвити вируси като аденовируси или норовируси.

Учените са стигнали до заключението, че електростатичното поле дезактивира вирусите с ефективност до 99%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки