Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Откриха лекарска грешка след смърт при зъболекар

Янка Петкова 08 юни 2024 в 14:10 9111 0

зъболечение

Снимка Pixabay

Зъболечение

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) установи нарушения при проверката по случая със смъртта на пациентка в зъболекарски кабинет в Благоевград.

Според проверяващите не е спазена Наредба № 50 от 26 ноември 2010 г. на Медицински стандарт „Орална хирургия”, в частта на т. 10. „Изисквания за интердисциплинарни консултации и дейности при лечение на хирургично болни т. 10.1. Задължителни консултации:… 10.1.2. Лекар със специалност „Кардиология” при болни над 18-годишна възраст.”.

Нарушениe на Наредба № 50 от 26 ноември 2010 г. за утвърждаване на Медицински стандарт „Орална хирургия”, в частта на т. 2.3. „Клиничен преглед за оценка на оперативния риск".

При индикации за операция и вземане на решение за извършване на такава се изисква назначаване и провеждане на лечебни мероприятия – подготовка за операция с цел осигуряване на оптимално здравно състояние на пациента и снижаване на оперативния риск. Подготовката за операция включва назначените от консултанта и от хирурга лечебни, физиотерапевтични и други средства и мерки по отношение на антиалергична подготовка при анамнестични данни и след предходно тестуване, посочват от ИАМН.

Нарушен е и чл. 89, ал. 1 от Закона за здравето, съгласно който „При хирургични интервенции, обща анестезия, инвазивни и други диагностични и терапевтични методи, които водят до повишен риск за живота и здравето на пациента или до временна промяна в съзнанието му, информацията по чл. 88 и информираното съгласие се предоставят в писмена форма”, във връзка с чл. 88, ал. 1 от Закона за здравето.

За констатираните нарушения ще бъдат образувани административно-наказателни производства, в съответствие с компетентностите на ИА „Медицински надзор“. Министърът на здравеопазването е уведомен с писмо за резултатите.

За смъртта на 61-годишната жена бе съобщено на 23 май. Пристигналите на място полицаи не са установили следи от насилие. ИА "Медицински надзор" се самосезира и започна проверка.

Уведомена бе Районната прокуратура. Започна досъдебно производство.

 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II