Отказаха износ на 58 хиляди опаковки лекарства за диабет, шизофрения и рак

OFFNews 08 май 2020 в 12:53 1421 0

Агенцията по лекарствата е отказала искане на търговци на едро за износ на 58 хиляди опаковки лекарства за социално значими заболявания, съобщават от здравното министерство.

Експортът на тези медикаменти и на етилов алкохол е забранен със заповед на министър Кирил Ананиев от края на април.

За близо 60 000 опаковки от лекарствени продукти за лечение на диабет, шизофрения и злокачествени заболявания по последни данни в ИАЛ има информация за искане за износа им.

От лекарствената агенция посочиха за БНР, че дори при пълно осъществяване на редовните планови доставки, дори над предвидените в страната квоти, в периода на извънредното положение за тези медикаменти се отбелязва недостиг.

Наложената забрана за износ с министерска заповед е, за да се обезпечи лечението на българските пациенти с доставените за страната лекарствени продукти, за които е налице засилен реекспорт.

От Агенцията по лекарствата съобщават също, че има повишено търсене и на лекарствените продукти, съдържащи етанол, и на суровината им, която се използва за дезинфектанти и това води до трудности при задоволяването на повишените потребности от тях на национално равнище. Затова и тези продукти са забранени за износ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови