Отгледаха бъбречна тъкан в свински ембриони

OFFNews 08 септември 2023 в 13:35 443 0

лаборатория

Снимка Архив/Getty Images

Резултатите са публикувани в списание Cell Stem Cell

Китайски учени успяха да отгледат бъбречна тъкан с предимно човешки клетки в свински ембриони, с надеждата в бъдеще така да се създават органи за трансплантиране, съобщиха ДПА и АФП.

Екипът, ръководен от Лянсюе Лай от Института по биомедицина и здравеопазване в гр. Гуанчжоу, публикува резултатите си в списание Cell Stem Cell.

Методът се основава на изключването на гените SIX1 и SALL1 в ембрионите с помощта на инструмента Криспр/Кас, наричан често "генетична ножица".

Така ембрионите не развиват свински бъбреци и се създава празнина или ниша. След това се инжектират човешки стволови клетки, взети от кръв от пъпна връв. Те успяват да се развият в нишата.

Специалистите признават, че процедурата трябва да бъде усъвършенствана, като посочват високия процент на влошаване на състоянието на ембрионите.

"Необходимо е да се прецени дали това е свързано с химеризма (повече от един комплект ДНК) или с други аспекти на процедурата по инжектиране. Освен това бъбреците, които са се развили добре, продължават да съдържат повече от една трета свински клетки, а това може да доведе до отхвърляне при трансплантация, пишат авторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!