От следващата седмица се отменя служебното удължаване на протоколите за лекарства

OFFNews 09 декември 2021 в 17:10 1528 0

Снимка Архив/БТА

Следващата седмица ще бъде отменено служебното удължаване на срока на действие на протоколите за лекарства. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев за БТА.

По думите му удължаването на срока на протоколите важи, докато има забрана за планова дейност в болниците.

Плановата дейност беше разрешена преди дни със заповед на министъра на здравеопазването. Служебното удължаване на срока беше, за да защитим пациентите, добави той. Всъщност, лекарският съюз в голяма част от становището си беше прав, тъй като тези пациенти трябва да бъдат следени от лекаря, който изписва рецептата. Протоколите се изписват от специалистите, а общопрактикуващите лекари изпълняват тези предписания и направляват по-нататък пациента. Проблемът е, че при спрени планови дейности в болниците, пациентите не могат да отидат при специалиста, за да им изпишат протоколите, обясни проф. Салчев.

Той коментира и финансовото състояние на здравния фонд като увери, че касата няма да завърши годината с дефицит в бюджета си, няма да има и неразплатени суми към договорните си партньори.

Очакваните постъпления в бюджета на НЗОК от договорените отстъпки за лекарства са 380 млн. лв., като имаме към момента още за събиране около 60 млн. лв., допълни той. По думите му тези суми ще постъпят в бюджета на касата след януари.

На въпрос дали ще има нови цени на някои клинични пътеки през следващата година проф. Салчев отговори, че нови цени или каквото и да е, свързано с договаряне, ще е ясно след като се приеме бюджетът на касата.

Той обясни отложеното заплащане по 10 лв. за изпълнение на ковид рецепта с това, че средствата, които са необходими не са предвидени в бюджета на НЗОК. 

За заплащането на първа линия

Преди време имаше нарушения в определени лечебни заведения, в които се отчитаха повече лекари и друг персонал, работили на "първа линия", допълни проф. Салчев. По думите му методиката на заплащане за работа на "първа линия" е напълно "изчистена", знае се как се изчисляват тези суми, които сега са по 1200 лв. заради по-високата заболеваемост. Ако спадне заболеваемостта, ще се намали и сумата, припомни той. По думите му злоупотреби в клиничните пътеки за лечение на коронавирусната инфекция няма. Няма сигнали и за предсрочно изписване на пациенти с COVID-19, лекувани по определените клинични пътеки.

Диагностично-свързани групи - най-рано през 2023 г.

Има подготовка за въвеждане на диагностично-свързаните групи, каза още проф. Салчев. По думите му те са алгоритъм за това какво е състоянието на пациента и дали той се лекува цялостно, а не по клинична пътека, тъй като няколко клинични пътеки включват няколко диагнози. Новият алгоритъм ще отчита както състоянието на пациента, така и придружаващите заболявания, включително и процедурите, които са му били направени. Договарянето ще бъде за това какви са относителните тегла на диагностично-свързаните групи и съответно какъв ще бъде разходът при тях. По думите му диагностично-свързаните групи биха могли да се въведат най-рано през 2023 г., тъй като трябва да се разработят механизмите за отчитане, за калкулиране и др.

Поставил съм си за задача, докато съм в НЗОК, въвеждането на отчитане в реално време - в момента, в който пациентът посети лекар или бъде приет в болница, в реално време да се подават данните към нашата информационна система, за да може на базата на автоматичните проверки, които имаме, да се разбере дали той наистина е бил в лечебното заведение, допълни проф. Салчев. Сега това отчитане е на месечна база.

Въпросът за остойностяването на труда на медиците проф. Салчев коментира, че това е тема за решаване между синдикатите, работодателите и работещите. Ние заплащаме услугата, а колко ще струва трудът на тези, които предоставят услугата, това не е проблем на НЗОК, добави той.

В отговор на въпрос как би се отразила върху бюджета на НЗОК дейността на новата болница, която се предвижда да бъде построена до с. Казичене, проф. Салчев каза, че тя ще бъде предвидена най-рано през 2024 г. Ние сме дали нашето съгласие по принцип, че евентуално, ако се постигне този инвестиционен проект, ще бъде включена в общия бюджет на касата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови