От понеделник личните лекари ще издават безплатни рецепти за COVID

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2021 в 10:16 2660 2

Личните лекари ще могат да изписват безплатни рецепти на пациенти с COVID-19, а болниците ще получат допълнителни средства. Това са решенията, взети днес по време на заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Тази възможност е в сила от днес, но личните лекари ще имат готовност от понеделник, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Александър Златанов.

Решенията са гласувани единодушно, допълни той. По думите му рецептите ще са електронни. Такива рецепти може да се изписват и в разкритите вече COVID-зони.

Второто взето решение е да се преразпределят средства за лечебните заведения с разкрити над 10% COVID легла. Искаме те да са финансово обезпечени, така че да не срещат трудности, допълниха от НЗОК.

"Експертите направиха различни разчети. На предишното заседание на Надзорния съвет бяха вдигнати месечните стойности до края на годината или всъщност 688 милиона. Има 51 милиона за неразплатени дейности 2017-2018 година и вчера подписах плащания за 190 милиона, а месечната стойност е 229 милиона. Именно този остатък за всеки месец ще бъде преразпределен допълнително на болнични заведения. Единственото условие е да имат 10% COVID легла", обясни управителят на Здравната каса Петко Салчев.

Става въпрос за средно 39 милиона лева на месец за здравните заведения, които лекуват COVID в страната, които са над 200.

По повод исканата оставка на Салчев от лекарски колегии в страната, управителят на Касата коментира:

"Мисля, че не е време да говорим за оставки сега. Имах среща вчера с всички директори на столични болници и те приеха този вариант на преразпределение, заяви Салчев.

За всеки преразпределен лев ще бъде искан строг отчет и ясни правила как са похарчени средствата, категорични са от НЗОК.

От следващия месец - ноември, сумите за медиците на първа линия ще са не 1000, а 1200 лева, допълниха от НЗОК. За октомври те ще получат по 1000 лева във връзка с изработеното миналия месец, уточни Салчев.

При ниска заболеваемост - парите ще намаляват. При висока, като сега, ще се увеличават. Средствата се разпределят справедливо и адекватно, категоричен бе управителят на Касата.

Ще обсъдим исканията на фармацевтите и най-вероятно ще направим и среща с тях. Може би ще се наложи разширяване на дейността. Ще намерим решение може би идната седмица, казаха от здравния фонд.

Ако сега въведените мерки не дадат ефект, ще се премине към по-строг контрол. Нещата са непредсказуеми, категорични са от НЗОК. Засега локдаун не се налага, за това се мисли само, ако нещата излязат от контрол. Много са параметрите, така че въпросът е комплексен, коментира зам.-министър Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1018

2

Котаракът в чизми

22.10 2021 в 12:26

Брей, добрите новини не спират да валят! Безплатни лекарства, помощи за фирмите за сметките за ток, корабът Вера Су ще го извадят тия дни, на изборите ще спечелим 121 гласа, инфлацията е овладяна на 3-4%, парно ще има. Въобще, радостен и щастлив живот ни чака в следващите месеци.

-783

1

Tarabata1

22.10 2021 в 10:21

Нищо не разбрах от тоя бълвоч. Личните лекари също нищо няма да разберат, поради което безплатни рецепти през 31 февруари. Просто болниците ще откраднат едни 39млн.