От идната седмица: учениците се връщат в клас, отварят закритите части на заведенията и моловете

Министърът на здравеопазването издаде заповед за поетапна отмяна на мерките до края на април

OFFNews 08 април 2021 в 17:35 3139 2

Министър Ангелов издаде заповед за поетапна отмяна на противоепидемичните мерки в страната до края на април. Със заповедта се възобновява присъственият учебен процес.

Връщането в класните стаи ще става при следния график:

· учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;

· учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;

· учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;

· учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Отново от 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

pacal

08.04 2021 в 19:53

Хубаво е, че е тоя министър на „здравеопазването“. Ако беше некой друг можеше и да се е научил да смята докъм 15-16 и така да се сети че докато стигне до 16 съществуват цифрата 6 и числото 11. Дано некой се сети, че не той е в правото да забранява и съди а единствено да се грижи за медици, фармацевти и обслужващ персонал към прилежащите му учреждения. За съжаление точно тва умение не му се удава. И отново честито!!!

2000

1

pacal

08.04 2021 в 19:42

Най-после отписаха 6-и и 11-и клас като такива. Честито! Сега спокойно вече може да им купиме по 10-15 овце и да си пасат децата на воля. Отново ЧЕСТИТО!!!!