От днес в Гърция е достъпна трета доза на ваксината срещу COVID-19

OFFNews 14 септември 2021 в 11:37 616 0

Снимка Getty Images

От днес в Гърция е отворена онлайн платформата за насрочване на имунизация с трета доза ваксина срещу COVID-19, съобщава агенция АНА-МПА. Мярката касае около 285 000 души с компрометиран имунитет.

Мария Теодориду, която ръководи гръцката национална ваксинационна комисия, уточни, че трета доза може да бъде поставена 6-8 месеца след втората. За имунокомпрометираните третата доза може да бъде дадена още четири седмици след втората, посочи Теодориду.

По думите ѝ третата доза ще бъде от решаващо значение за здравните работници, на които може да бъде даден приоритет, за да се предотвратят вирусни инфекции в болниците и в семейната им среда, а също и за да се избегне ненужно претоварване на болниците при тяхно отсъствие от работа.

Решението на здравните власти в Гърция идва след призива на генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус за глобален мораториум върху поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса до края на годината.

Причината са ниските нива на имунизация в развиващите се страни. По думите на ръководителя на организацията Тедрос Гебрейесус нито една такава държава към момента не е успяла да ваксинира дори 10 процента от населението си.

"Понеже производителите приоритизираха или бяха задължени да спазят двустранни договорки с богати страни, готови да платят максималното. Те обещаха да дарят един милиард дози, но по-малко от 15% от тези дози се материализираха. Не искаме повече обещания, искаме ваксини. Днес призовавам мораториумът да бъде продължен поне до края на годината, за да може всяка държава да ваксинира поне 40% от населението си", каза Тедрос Гебрейесус.

Той допълни, че т.нар. бустерни дози са необходими за хора в рискови групи, както и за ваксинираните, които не са създали антитела срещу коронавируса, но масовото им поставяне би възпрепятствало глобалните ваксинационни усилия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови