Шефът на СЗО иска мораториум върху поставянето на допълнителни дози ваксина срещу COVID-19

ЕК одобри договор за 200 млн. дози с "Новавакс"

OFFNews 04 август 2021 в 19:12 6077 0

Шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус призова за мораториум в поставянето на допълнителни дози от ваксини срещу ковид поне до края на септември, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Според него това е необходимо, за да може да бъдат ваксинирани поне десет процента от жителите на всяка страна по света, каквато е целта на СЗО.

Мораториумът ще позволи изпращането на повече ваксини в страните с ниски доходи, в които има недостиг, изтъкна Гебрейесус.

"Трябва да се съсредоточим върху хората, които са най-уязвими и изложени на най-голям риск от тежки заболявания или смърт. Те трябва да получат своите първа и втора доза", заяви шефът на СЗО.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е одобрила договор за доставка на ваксини срещу COVID-19 с американската компания "Новавакс", съгласно който могат да бъдат закупени до 200 000 000 дози, предадоха Ройтерс и Франс прес.

По силата на договора страните от ЕС ще могат да закупят до 100 000 000 дози от ваксината на "Новавакс". Договорът съдържа и опция за доставка на допълнителни още толкова дози до 2023 г., след като ваксината бъде одобрена от европейските здравни власти, които в момента я проучват, уточнява ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови