Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

От БАБХ успокоиха, че няма пъпеши със салмонела на пазара

OFFNews 16 юли 2021 в 16:13 1255 0

Снимка pixabay

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че няма доказателства и няма данни за доставка на заразени пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито установени случаи на салмонелоза при хора (по данни на Министерството на здравеопазването (МЗ).

На 16.06.2021 г. в България е получено уведомление по Мрежата на Европейската комисия (ЕК) за предупреждение и сътрудничество за възможно наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци, но няма лабораторни доказателства за това. 

България е включена само за насочване на вниманието и не са предоставени данни за конкретни храни и доставки.

На 30.06.2021 г. е получена допълнителна информация за доставка на пъпеши, които биха могли да са източник на салмонела, с произход Бразилия и Хондурас.

Доставени са от Холандия до една българска фирма и е извършена незабавна проверка.

Установено е, че фирмата е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с произход Хондурас в началото на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с произход Бразилия в началото на март и началото на април.

Направено е пълно проследяване на пъпешите до клиенти. Вече няма налични количества от тях и не са получени нови доставки от тези страни.

Наличните към момента на проверката пъпеши са с произход България, а Министерството на здравеопазването не е установило случаи на салмонелоза при хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews