От 2 млн. ваксинирани в САЩ са докладвани само 11 по-сериозни нежелани реакции

Намаляването на антителата срещу COVID-19 не ни прави беззащитни, защото организмът има и клетъчен имунитет, обясни проф. Тодор Кантарджиев

Янка Петкова 22 януари 2021 в 16:44 2152 0

Снимка Архив

При близо 2 милиона направени ваксинации в САЩ са отчетени 11 по-сериозни нежелани въздействия, като две трети от тях са в първите 15 минути след манипулацията, когато по изискване на производителите и регулаторните органи по лекарствените средства хората остават под наблюдение и веднага може да им бъде оказана необходимата медицинска помощ.

Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев по време на лекция за ваксините срещу COVID-19.

За колективния имунитет

Проф. Кантарджиев обясни, че постигане на колективен имунитет към новата инфекция се очаква при 70-80% защитено население (преболедували и ваксинирани). Тази защита получават над 99,9% от боледувалите и ваксинираните, уточни той. Много малък процент от прекаралите коронавирусната болест може да се инфектират втори път, добави микробиологът, като уточни, че това се случва и при други инфекциозни заболявания със склонност причинителят да създава щамове (генетично променени патогени) или ако човек по някаква причина не изработва защита.

Намаляването на антителата с времето не е сигнал за имунна безпомощност, защото освен антителен имунитет се създава и клетъчен, каза проф. Кантарджиев. При нова среща с вируса организмът има време да събуди всички форми на имунната си защита, защото същинското заболяване има сравнително дълъг инкубационен период от 7-8 дни.

Защо раждането на бебета с антитела срещу COVID-19 не е новина

Бебетата се раждат с 3 пъти повече антитела от майките си, логично е и при COVID-19. Природата се е погрижила новородените да са защитени от инфекциозни болести през първата година от живота си, когато тяхната собствена имунна система все още е недоизградена, обясни проф. Кантарджиев.

Тази защита се предава по време на ембрионалното развитите. Майките, които са изработили антителна защита срещу дадено заболяване, предават 3 пъти повече имуноглобулини G на детето си, каза той и допълни, че имунният феномен е в основата на ваксинационните стандарти, които предвиждат масовите ваксини да са след 6-месечна възраст, защото дотогава децата имат известен преотстъпен имунитет от майката

Ваксините работят и срещу новия генетичен вариант на COVID-19 от Великобритания

Към момента няма причина да се съмняваме дали одобрените ваксини се справят и с така наречените нови щамове, първо, защото не са нови щамове, а варианти на вируса, и второ, защото беше доказано, че кръвта на ваксинирани 
хора убива и новите мутации на вируса, каза ученият. 

Кой не бива да се ваксинира

За момента има резон да се отлага ваксиниране на хора с температурни състояния и признаци на някакви заболявания, но това е правило при всички ваксини, каза професорът. По думите му уместно е да изчакат и хората с потисната имунна система - с трансплантирани органи, на активна оноклогична терапия, при имунни състояния, които така или иначе не са подходящи за ваксинопрофилактика.

Той е оптимист, че до лятото ваксинираните българи ще се увеличат значително. От една страна, ще се има и други ваксини на разположение, от друга, все повече хора ще са направили своя избор. 

"Морална отговорност на останалите е да се ваксинираме, за да създадем обществена среда, в която ще са
защитени тези, които по медицински причини не могат да го направят", заключи проф. Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !