Осмомартенска кампания по кръводаряване в ''Пирогов''

OFFNews 06 март 2023 в 09:35 780 0

кампания

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

Осмомартенска кампания по кръводаряване в "Пирогов"

Осмомартенска акция за кръводаряване организира "Пирогов", съвместно с Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

Кампанията за даряване на кръв ще се проведе на 7 и 8 март, вторник и сряда, от 8.30 до 13 часа, в рапортна зала "Емил Таков", ет. 2 (над спешното отделение) в лечебното заведение.

Университетската спешна болница, която денонощно приема за лечение пациенти с най-тежки заболявания, стартира двудневната акция сред своите служители, за да подпомогне сериозната нужда от кръв за пациентите си.

В кръводаряването могат да се включат и дългогодишни кръводарители, близки на пациенти, както и всички хора с големи сърца, желаещи да подарят шанс за живот. Изключително признателни ще сме на всички дарители и особено на онези, които са от група "А-".

През последната година "Пирогов" е използвала близо 1700 литра кръв и 761 литра плазма, съобщава д-р началника на Отделението по " Трансфузионна хематология" в "Пирогов" д-р Евгения Шурлиева.

Тя припомня, че количеството дарена кръв се възстановява до 24 часа, а до 2 седмици и качеството. В световен мащаб кръводаряването е все по-препоръчителен метод за регенериране на клетките в човешкия организъм.

Всеки, който желае да се включи в Кампанията на Националния център по трансфузионна хематология, трябва да носи своята лична карта. Препоръчително е кръводарителите да са приели храна, вода и пили кафе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!