Още 3 положителни проби, заразените в цех в Доспат станаха 51

OFFNews 08 юни 2020 в 17:18 4502 1

Цехът на „Наталия ММ“ в Доспат

Още три положителни проби са установени в цеха за производство на детски играчки за шоколадови яйца в Доспат, съобщиха от Регионална здравна инспекция – Смолян. Така общият брой на заразените вече е 51. Последните три проби са били в процес на уточняване и затова се съобщени по-късно. Всички останали проби от общо 173 са отрицателни. По-голямата част от позитивните са без оплаквания.

Екипи на Регионална здравна инспекция – Смолян започнаха епидемично проучване позитивните, които ще бъдат поставени на 28-дневна домашна изолация. На контактните лица ще им се вземат проби и ще бъдат карантинирани за 14 дни.

Смята се, че заразата е донесена от работничка от Сърница.

С цел недопускане разпространението на инфекцията сред служителите, на собственика е издадено предписание за спиране на работата на предприятието. На кмета на общината е препоръчано да се осъществява стриктен контрол по спазване на противоепидемичните мерки относно физическа дистанция и носене на предпазни маски на закрито.

Кметът на община Доспат Елин Радев обяви, че се забранява събирането на повече от двама души на обществено място. В магазините и заведенията трябва да се спазва дистанция от два метра. Затварят се всички спортни площадки, спортният център, екокъмпинга, детските площадки.

Започва дезинфекция във всички населени места пред магазини и заведения, които работят. Към всички управители на фирми е изпратено писмо да дезинфекцират ежедневно работните места и пред входовете на предприятията. Към момента вечерен час не се въвежда, КПП-та засега също няма. 

В цеха на фирма „Наталия ММ“ се произвеждат детски играчки за шоколадови яйца „Киндер сюрприз“ и там работят 220 души. Седалището на фирмата е в Гоце Делчев.

Областният щаб обмисля дали да не наложи карантина на цялата община Доспат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови